بعد از اینکه مقاله مقایسه محیط های برنامه نویسی اندروید رو در سایت منتشر کردیم و بازخورد خوبی از این مقاله گرفتیم حال می خواهیم شروع به نوشتن مقالات در زمینه محیط های برنامه نویسی کنیم. در اولین مقاله می خواهیم محیط های برنامه نویسی زبان جاوا رو معرفی کنیم و بعد بهترین محیط برنامه نویسی جاوا رو مورد بررسی قرار دهیم و بگیم چرا این محیط برنامه نویسی، یکی از بهترین محیط ها برای نوشتن برنامه های جاوا می باشد.
البته محیط های زیادی در زمینه برنامه نویسی بخصوص جاوا داریم اما هر کدام ویژگی و خصوصیات خاص خودش را دارد اما دو سه مورد واقعا عالی هستند برای این مورد، پس با ما همراه باشید تا محیط های برنامه نویسی زبان جاوا رو مورد بررسی قرار دهیم.
محیط های برنامه نویسی زبان جاوا
تعداد زیادی محیط برنامه نویسی جاوا داریم که چند محیط از نسبت به بقیه بیشتر مورد توجه و استفاده قرار میگیرند. در این بخش شروع به معرفی محیط های برنامه نویسی جاوا می کنیم و در مورد هر کدام توضیحاتی رو ارائه میدهیم تا شما با این میحط ها بیشتر آشنا شوید. بعد از اینکه محیط های برنامه نویسی زبان جاوا رو معرفی کردیم در مورد بهترین محیط برنامه نویسی جاوا صحبت می کنیم.
توجه: اگر محیط برنامه نویسی خاصی ندارید و می خواهید کد نویسی جاوا انجام دهید می توانید از Notepad استفاده کنید. می توانید برنامه های خود را در یک Notepad (یا NotePad++) نوشته و با فرمت java ذخیره کنید و توسط پنجره CMD برنامه را اجرا کنید. بعدا مقاله ای در این زمینه (نحوه اجرای برنامه های جاوا در محیط Notepad) می نویسم. البته این نکته هم فراموش نشود که جهت اجرا برنامه های نیاز به نصب JDK است. در مقاله همه چیز در مورد ماشین مجازی جاوا – دانلود Netbeans With JDK در این باره صحبت کرده ایم.
۴ محیط برنامه نویسی جاوا
در بخش زیر ۴ محیط معروف و خوب برای برنامه نویسی جاوا رو معرفی و در مورد هر کدام توضیحاتی ارائه میدهیم.
۱- محیط برنامه نویسی نت بینز NetBeans
NetBeans IDE یک محیط توسعه یافته یکپارچه منبع باز و رایگان را برای توسعه دهندگان نرم افزار فراهم می کند. شما تمامی ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد یک دسکتاپ حرفه ای، سازمانی، وب و برنامه های کاربردی موبایل با زبان های Java، C/C++ و حتی زبان های پویا مانند PHP, JavaScript, Groovy و Ruby را در اختیار خواهید داشت.
۲- محیط برنامه نویسی ای کلیپس Eclipse
Eclipse یک محیط برنامه نویسی (IDE) کد منبع باز برای زبان برنامه نویسی جاوا (که البته دارای نسخه هایی جهت برنامه نویسی به زبان هایی مانند python, Perl, PHP, C++, C و … است) می باشد. این محیط توسط شرکت هایی مانند IBM پشتیبانی می گردد.
۳- محیط برنامه نویسی IntelliJ
IDEA IntelliJ Ultimate نرم افزاری قابل اعتماد برای تولید نرم افزار (IDE) ویژه زبان جاوا است که از HTML / XHTML, XML / XSL, CSS, Ruby, و javascript و همچنین مدرن ترین فناوریها و چارچوبهای مهم مانند Spring و Hibernate پشتیبانی می کند. درحقیقت IDEA IntelliJ بر روی بهره وری و کارایی توسعه دهندگان تمرکز کرده است و مجموعه ی کاملی از ابزارها را فراهم کرده است و با مدرن ترین فن آوری ها و چارچوب ها از جمله جاوا، اسکالا، Groovy و دیگر زبان های برنامه نویسی یکپارچه شده است. این نرم افزار دارای یک رابط کاربری بسیار آسان و کاربرپسند است و از ساختارهای Rails و GWT نیز پشتیبانی می کند.
این نرم افزار دارای کامپایلرهای متعدد و ابزارهای ویرایشی قدرتمندی است و با استفاده از آن می توانید برنامههای تحت جاوا را در کمترین زمان کدنویسی کنید. از آن جایی که این نرم افزار به عنوان محیط توسعه جاوا توسعه یافته است، پشتیبانی از وب، شرکت ها و چارچوب های موبایل و کد کمکی را برای تمام زبان ها و چارچوب های پشتیبانی شده، فراهم می کند. IDEA IntelliJ یکی از هوشمندترین مترجمها و محیطهای تولید نرم افزار ویژه زبان جاوا می باشد.
۴- محیط برنامه نویسی جی دولوپر
Oracle JDeveloper یک محیط توسعه یکپارچه رایگان است که توسعه ی برنامه های مبتنی بر جاوا را بسیار ساده می کند و ابزاری جامع، مجهز و کاربردی برای تمام افرادیست که خواهان طراحی اپلیکیشن های SOA و Java EE مبتنی بر جاوا هستند. Oracle JDeveloper Studio در محیط خود انواع امکانات و تکنولوژی های مختلفی که برنامه نویسان برای ساخت و توسعه یک برنامه ی کاربردی کامل نیاز دارند را فراهم نموده است که از میان آن ها می توان به موارد پرکاربردی همچون جاوا، SOA، وب، پایگاه داده، XML و سرویس های تحت وب (Web services) اشاره نمود. به طور کلی جی دولوپر چرخه کامل تولید نرمافزار از زمان طراحی تا کد نویسی، خطایابی و بهینه سازی را تا زمان ارایه را فراهم می آورد.
نکته مهم: اگر در مقاله از کلمه ide استفاده کردیم یعنی محیط برنامه نویسی، اگر نمیدونید ide چیست باید بگم IDE یک محیط برنامه نویسی است که مجموعه ای از نرم افزارهای که معمولا شامل ویرایشگر کد برنامه (Code Editor)، کامپایلر (Compiler)، دیباگر (Debugger) و در نهایت رابط گرافیکی یا GUI هستند را در یکجا جمع کرده است و در اختیار برنامه نویس قرار داده است تا بتواند براحتی و بدون دغدغه کدهای برنامه خود را تولید کند.
توجه: برای اطلاعات بیشتر در مورد ide پیشنهاد میکنم مقاله IDE چیست رو حتما مطالعه کنید.
بهترین محیط برنامه نویسی جاوا
بعد از اینکه در مورد محیط های برنامه نویسی زبان جاوا صحبت کردیم و تعدادی از این محیط های برنامه نویسی یا ide ها رو شناختیم حال باید بهترین محیط برنامه نویسی جاوا رو معرفی کنیم. برای معرفی بهترین محیط برنامه نویسی جاوا باید چند چیز رو مورد بررسی قرار دهیم تا یک انتخاب درست و دقیق داشته باشیم. برای انتخاب محیط خوب باید ۶ پارامتر رو مورد بررسی قرار داد و بعد محیط رو انتخاب کرد. در بخش زیر این ۶ پارمتر رو لیست کرده ایم و در مورد هر کدام توضیحاتی ارائه داده ایم.
نکته مهم: برای انتخاب یک IDE خوب شما باید نیازمندی ها و علایق خود را ببینید و سپس اگر امکان انتخاب داشتید (که در دنیای جاوا این امکان را دارید) از بین IDE های موجود یکی (و حتی در بعضی مواقع چند تا !) را برای کار خود انتخاب کنید.
۱- قابلیت ها در زمینه کد نویسی: اگر از آن دسته از برنامه نویس ها هستید که علاقه زیادی به کیبورد واستفاده از شورت کات دارید و احتمالا تجربه کار با ویرایشگرهای متنی مانند Emacs ، Vim یا Coda را دارید، به نظر من در این زمینه IntelliJ IDEA نسبت به سایر IDE ها برتری خوبی دارد، IDE علاوه بر دارا بودن یک ویرایشگر متنی حرفه ای از قابلیت های هوشمند فراوانی نیز بهره می برد که فرایند کدنویسی را برای شما تسهیل و در بعضی موارد لذت بخش می کند، به نظر من در رتبه بعدی NetBeans قرار دارد و در انتها Eclipse.
۲- معیارهای مالی: اگر معیارهای مالی برای شما مهم است و تیمی بزرگ از برنامه نویسان دارید که خرید لایسنس برای همه آنها برای شما هزینه بر است Eclipse و NetBeans بدلیل کاملا رایگان بودن گزینه بهتری نسبت به IntelliJ IDEA هستند.
۳- کارهای آموزشی و user friendly بودن: اگر دنبال یک IDE کاربرپسند برای مثال در کارهای آموزشی هستید به نظر من NetBeans بهترین گزینه است، برای مثال شما می توانید فقط با چند کلیک یک پروژه sample در Java EE را در NetBeans ایجاد کنید و برروی یک application server (برای مثال Glassfish) اجرا کنید.
۴- امکانات از نظر پشتیبانی از Framework های جاوا: از این نظر Eclipse بدلیل اینکه توسط بسیاری از شرکت و گروه های بزرگ بعنوان IDE رسمی انتخاب شده است، یک سر و گردن بالاتر است و وجود پلاگین های متعدد برای کار با کتابخانه ها ، Framework ها ، زبان های برروی JVM و … این IDE را بی رقیب کرده است.
۵- پشتیبانی و Community: در این مورد Eclipse بدلیل حمایت های فراوان از طرف شرکت ها و گروه های بزرگ و IntelliJ IDEA بدلیل پولی بودن بهتر هستند.
۶- بروز بودن و پشتیبانی از آخرین امکانات Java و Java EE: بدلیل لینکه NetBeans به صورت مستقیم توسط شرکت اوراکل حمایت می شود و یکی از اهداف سازمانی آن نیز همین بروز بودن در زمینه آخرین امکانات Java و Java EE است بهترین گزینه است و در مرحله بعد هم IntelliJ IDEA بسرعت امکانات جدید Java و Java EE را در IDE خود می گنجاند.
نتیجه گیری برای بهترین محیط برنامه نویسی جاوا
در این مقاله ابتدا اقدام به معرفی محیط های برنامه نویسی جاوا کردیم و بعد برای انتخاب بهترین محیط برنامه نویسی جاوا، ۶ پارامتر مهم رو مورد بررسی قرار دادیم تا شما بتوانید به راحتی یکی از این محیط ها رو انتخاب کنید. البته اگر بخواهیم بهترین محیط برنامه نویسی جاوا که در ایران بسیار استفاده می شود رو معرفی کنیم نهایت به دو محیط نت بینز (NetBeans) و ای کلیپس (Eclipse) میرسیم. البته شخصا محیط نت بینز (NetBeans) رو پیشنهاد میکنم. در سایت سورس ایران هم در مورد این ide یا همان محیط برنامه نویسی مقالاتی رو منتشر کرده ایم.
پیشنهاد میکنم: اگر میخواهید بیشتر با محیط نت بینز (NetBeans) آشنا شوید و نرم افزار آن را دانلود کنید پیشنهاد میکنم مقاله همه چیز در مورد ماشین مجازی جاوا – دانلود Netbeans With JDK رو مطالعه کنید و اگر خواستید نحوه نصب نت بینز رو بلد بشید به مقاله نصب جاوا روی ویندوز – نصب NetBeans و JDK مراجعه کنید.