در کل دنیا و حتی ایران، سیستم عامل ویندوز بیشترین استفاده را دارد و همین امر باعث شده است که زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز بیشتر مورد توجه قرار گیرند. اگر بخواهیم بگویم با چه زبان هایی می توان برنامه نویسی تحت ویندوز انجام داد باید گفت تعداد زیادی از زبان های برنامه نویسی این قابلیت رو دارند. اما قرار نیست کل این زبان ها را مورد بررسی قرار بدیم. در این مقاله میخواهیم تعدادی از زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز که بیشترین استفاده را دارند با هم مورد بررسی قرار دهیم.
زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز
در بخش زیر میخواهیم زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز که بیشترین محبوبیت و استفاده را در بین کاربران دارند رو مورد بررسی قرار دهیم. البته ما زبان هایی که در ایران استفاده بیشتری رو دارند را مورد بررسی قرار میدهیم. قرار نیست تعداد زیادی زبان را معرفی کنیم فقط چند تایی که واقعا استفاده بیشتر رو دارند. البته اگر بخواهیم واقعیت رو بگویم، فقط یک زبان برنامه نویسی است که برای برنامه نویسی ویندوز، در ایران بیشترین محبوبت و کاربرد را دارد. در زیر، تعدادی از این زبان ها را در قالب یک لیست ارائه کرده ایم.
- سی شارپ
- سی پلاس پلاس
- سی
- پایتون
- جاوا
۱- برنامه نویسی سی شارپ
وقتی در مورد زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز صحبت می کنیم اولین زبانی که در ذهن ظاهر می شود زبان برنامه نویسی سی شارپ می باشد. سی شارپ (به انگلیسی: #C)، زبانی شیءگرا و سطح بالا از خانوادهٔ زبانهای چارچوب داتنت شرکت مایکروسافت است. زبان سی شارپ، یک زبان برنامهنویسی چند الگویی و منظم شده مدلهای تابعی، امری، عمومی، شیءگرا و جز گرا و در بستر دات نت میباشد. این زبان توسط مایکروسافت و جزئی از دات نت به وجود آمد و بعداً استانداردهای ECMA و ISO را نیز در بر گرفت. سی شارپ یکی از ۴۴ زبان برنامهنویسی است که توسط زمان اجرای زبان مشترک از چارچوب داتنت پشتیبانی میشوند و در همه جا به وسیله مایکروسافت ویژوال استودیو شناخته میشود.
سی شارپ محصولی از شرکت مایکروسافت است که از دل NET مایکروسافت به وجود آمده است و به دلیل حمایتهای این شرکت، رشد چشم گیری را داشته است، زبان سی شارپ هم میتواند برای پروژههای اقتصادی و بزرگ باشد، سی شارپ از زبانهای برنامه نویسی چند مدلی است که دستوری، تابعی، عمومی، شی گرا و جزگرا را شامل میشود.
زبان سی شارپ با قدرت و در عین حال سطح بالایی خود توانسته توجه بسیاری از برنامه نویسان را به خود جلب کند.
این زبان برپایه سادگی، مدرن بودن، همه منظوره و شیءگرا بودن ساخته شد. آندرس هجلزبرگ، طراح زبان برنامهنویسی دلفی، سرپرستی تیم طراحان زبان سی شارپ را بر عهده داشت. این زبان دارای دستوری شیءگرا مشابه ++C است و به شدت از زبانهای جاوا و دلفی نیازمند مدرک تأثیر پذیرفتهاست. در ابتدا نام این زبان COOL بود که مخفف C like Object Oriented Language بود، هر چند در ژوئیه ۲۰۰۰، زمانی که مایکروسافت پروژه را عمومی اعلام کرد، اسم آن به سی شارپ تغییر پیدا کرد.
زبان برنامه نویسی سی شارپ، استفادهها و کاربردهای مختلفی را دارد، برای ساخت اپلیکیشن های دسکتاپی، بازیهای رایانهای، و برنامه نویسی تحت وب (بهوسیلهٔ ASP) مورد استفاده قرار میگیرد، همچنین از سی شارپ برای برنامه نویسی اندروید و ios هم میتوان استفاده کرد، موتور بازیهای Unity با استفاده از این زبان توسعه داده شده است.
توجه: به جرات می توان گفت سی شارپ، بهترین و محبوبترین زبان برنامه نویسی تحت ویندوز می باشد که در ایران بیشترین استفاده را دارد.
۲- برنامه نویسی سی پلاس پلاس
دومین زبان از بین زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز، زبان سی پلاس پلاس می باشد. سی پلاس پلاس یک زبان برنامه نویسی همه منظوره، سطح میانی و شی گرا است. امروزه در جهان بیشتر نرم افزارهای سیستمی از طریق سی پلاس پلاس نوشته می شوند.
نکته جالب: سی پلاس پلاس یک زبان سطح میانی محسوب می شود ولی دارای قابلیت زبان های سطح بالا و پایین بهصورت همزمان است.
برخی از پروژه های نوشته شده با زبان سی پلاس پلاس :
- سیستم عامل ویندزو
- مروگر وب گردی گوگل کروم
- مروگر وب گردی Opera
- مرورگر وب گردی فایرفاکس
- نرم افزار گرافیک سه بعدی ۳Ds Max
- نرم فزار ارتباط اسکایپ
- نرم افزار گرافیکی فتوشاپ
- نرم افزار ارتباط تیم ویور
- نرم افزار ادوب اکروبات
- بازی معروف GOD of WAR
- بازی معروف CALL of DUTY
- سیستم عامل اوبونتو
- سیستم عامل مک
- سیستم عامل ios
- و . . .
موارد استفاده از زبان سی پلاس پلاس :
بعد از جواب دادن به سوال سی پلاس پلاس چیست به سراغ موراد استفاده از این زبان برویم. اگر بخواهیم موارد استفاده از زبان سی پلاس پلاس رو مورد بررسی قرار دهیم باید از دو جنبه این موضوع رو مورد بررسی قرار دهیم یکی موارد استفاده از زبان سی پلاس پلاس در ایران و دیگری موارد استفاده از زبان سی پلاس پلاس در خارج کشور. واقعیت امر این است که در ایران فقط جنبه آموزشی و آکادمی دارد، یعنی فقط در مدارس و دانشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد و به تعدادی دانشجو آموزش داده می شود و دیگر کاربرد خاصی ندارد. من به شخصه تا این لحظه ندیدم کسی بیاد و بگه من این برنامه رو واسه فلان سازمان با زبان سی پلا پلاس نوشتم.
اما اگر بخواهیم موارد استفاده از زبان سی پلاس پلاس در خارج کشور مورد بررسی قرار دهیم واقعا ۱۸۰ درجه موضوع فرق میکند. چون تعداد زیادی از این محصولات نرم افزاری که استفاده میکنیم توسط زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس نوشته شده اند. حتی این سیستم عامل ویندوزی که اکثرا استفاده میکنیم باز با زبان سی پلاس پلاس نوشته شده است.
اگر بخواهم موارد استفاده از زبان سی پلاس پلاس رو در خارج کشور بازتر کنم باید بگویم تمام برنامه ها و نرم افزارهایی که به صورت روزمره با آنها سر و کار داریم ردپایی از سی پلاس پلاس در آنها یافت می شود. اگر بخواهم مثال وار در این مورد صحت کنم باید بگویم انواع صنعت در کشور ها از قبیل تجهیزات مدرت و سخت افزار های رباتیک در انواع صنایع، صنعت فضایی، سیستم های معماری و بانکی، صنعت خودرو سازی، صنعت بازی سازی، سیستم های کامپیوتری و یا کنسول های بازی، سیستم های خانگی و یا سیستم های رباتیک و هوش مصنوعی، تجهیزات مجهز به انواع حسگر ها و هوش مصنوعی در علم پزشکی، نرم افزار های مهندسی و همچنین سیستم عامل ها و بسیاری از موارد دیگری که میتوان نام برد توسط این زبان سی پلاس پلاس برنامه نویسی و پیاده سازی شده اند.
۳- برنامه نویسی سی
زبان سوم از بین زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز، زبان برنامه نویسی سی می باشد. سی یکی از زبان های برنامه نویسی محبوب و قدرتمند است که تعداد زیادی برنامه نویس رو به سمت خود جذب کرده است. زبان سی را میتوان پدر زبان برنامه نویسی سی پلاس و پدربزرگ زبان سی شارپ دونست. زبان های جاوا و سی پلاس پلاس بر پایه سی نوشته و ایجاد شده اند.
زبان برنامه نویسی سی یک زبان همه منظوره، سطح میانی، ساخت یافته و دستوری است. یکی از مزیت های زبان سی، عدم وابستگی به سخت افزار یا سیستم عامل خاصی است.
توجه: امروزه برنامه ریزی ریز کنترل ها و انواع سیپییوها و همچنین تولید سیستم عامل های جدید و نرم افزارهای کاربردی از طریق زبان C صورت می گیرد.
ویژگی های زبان برنامه نویسی سی :
- یک زبان چند منظوره است
- تاثیر گذارترین زبان برنامه نویسی در دنیای کامپیوتر است
- یک زبان ساخت یافته و قابل حمل است
- زبان برنامه نویسی سیستم است
- زبان کوچکی است و تعداد کلمات کلیدی آن انگشت شمار است
- یک زبان برنامه نویسی سطح میانی است
- دارای سرعت، قدرت و انعطاف پذیری بالایی است
- هیچ محدودیتی را برای برنامه نویس به وجود نمی آورد
- نسبت به حروف حساس است و تمام کلمات کلیدی این زبان با حروف کوچک نوشته میشوند
- در محیطهای توسعه دهنده مجتمع (Integrated Development Envoirements) صورت میگیرد
چند نکته کلیدی در زبان برنامه نویسی سی :
- دستورات به ; ختم می شوند
- دستورات یا چیزایی که بعد از // هستن خونده نمی شوند
- در هر سطر هم میتوان چند دستور نوشت
- حداکثر طول هر خط ۲۵۵ تا است
- زبان C بین حروف بزرگ و کوچک فرق میزاره مثلا void با VOID فرق دارد
کلمات پر تکرار در زبان برنامه نویسی سی :
- auto
- double
- int
- struct
- break
- else
- long
- switch
- case
- enum
- register
- typedef
- char
- extern
- return
- union
- const
- float
- short
- unsigned
- continue
- for
- signed
- void
- default
- goto
- sizeof
- volatile
- do
- if
- static
- while
- restrict
تفاوت زبان سی و سی پلاس پلاس
اگر بخواهیم تفاوت زبان سی و سی پلاس پلاس رو مورد بررسی قرار دهیم باید به چند مورد خاص توجه کنیم. اصلی ترین تفاوت زبان سی و سی پلاس پلاس این است که زبان سی که قدیمی تر می باشد یک زبان ساختیافته است که از توابع و نهایتاً ساختارها استفاده کنیم، چیزی به نام کلاس در این زبان وجود نداشته در صورتی که سی پلاس پلاس واجد شیگرایی بوده و استفاده از کلاس و امکاناتش توسط استراتراپ در آزمایشگاه بل به این زبان اضافه شده است.
نکته مهم: زبان سی کمی نسبت به زبان سی پلاس پلاس سطح پایینتر و به زبان اسمبلی نزدیک تر می باشد. در صورتی که زبان سی پلاس پلاس به زبان های سطح بالا نزدیکتر است.
۴- برنامه نویسی پایتون
پایتون یک زبان برنامه نویسی چند منظوره و قدرتمند، که توسط خودوفان روسوم هلندی در سال ۱۹۹۱ طراحی شده است. پایتون یک زبان اسکریپتی و بسیار قدرتمند و گسترده هستش و این روزها می توانید آثاری از نفوذش رو تقریبا همه جا ببینید. پایتون در دنیا به شدت همه گیر شده است. زبان برنامه نویسی پایتون یک زبان شی گرا است و از ویژگی های پیشرفته شی گرایی مثل : وراثت، چندشکلی، سربار گزاری عملگر و . . . پشتیبانی میکند.
نکته: چون زبان برنامه نویسی پایتون با زبان پورتابل سی نوشته شده است میتواند به صورت مجازی بر روی هر سیستم و پلتفرمی کامپایل و اجرا شود.
زبان پایتون در دانشگاههای آمریکا یک زبان برنامه نویسی محبوب است، استفاده از پایتون کاربردهای مختلفی دارد توسعه دهندگان از این زبان معمولاً برای تولید اپلیکیشن های کامپیوتر و تلفن همراه استفاده میکنند، زبان پایتون یک گزینه مناسب در جهت آنالیز کردن دادهها، رابط کاربری، حل انواع مشکلات و کاربردهای آماری است. زبان پایتون آنچنان اهمیت یافته است که اخیرا از آن در علوم و صنایع مختلف برای تحلیل دادههای بزرگ استفاده میکنند و محبوبیت بالایی در جوامع دانشگاهی به خود اختصاص داده است.
نکته جالب توجه در مورد زبان پایتون این است که موتور برنامههای گوگل نیز به این زبان نوشته شده است و در دراپ باکس، پینترست، اینستاگرام و به طور کلی در ویندوز، مک و لینوکس هم از زبان پایتون استفاده فراوانی میشود.
کاربرد پایتون
کاربرد پایتون در زمینه های مختلفی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- آنالیز دادهها
- یادگیری ماشینی
- خودکارسازی سامانهها
- توسعه وب
- واسطهای برنامهنویسی
- تحلیل دادههای بزرگ در علوم و صنایع
- و . . .
ویژگی های زبان برنامه نویسی پایتون :
- پایتون شی گراست
- پایتون رایگان است
- پایتون قابلیت حمل است
- استفاده از پایتون بسیار آسان است
- پایتون قدرتمندست
- درونی سازی و گسترش
- یادگیری پایتون آسان
- امنیت اطلاعات
توجه: یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی تحت ویندوز همین زبان پایتون می باشد که یادگیری آن بسیار ساده و دلچسب می باشد ولی متاسفانه در ایران زیاد طرفدار ندارد و در یک سال اخیر تعداد برنامه نویس های آن بیشتر شده است.
۵- برنامه نویسی جاوا
جاوا یک زبان برنامه نویسی که به صورت شی گرا ارائه شده است. جاوا شبیه به زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس می باشد اما مدل شی گرایی آسانتری نسبت به سی پلاس پلاس دارد.
نکته ۱: زبان برنامه نویسی جاوا از قابلیتهای سطح پایین کمتری پشتیبانی میکند.
نکته ۲: یکی از قابلیتهای بنیادین جاوا این است که مدیریت حافظه را بطور خودکار انجام میدهد.
نکته ۳: ضریب اطمینان عملکرد برنامههای نوشتهشده به زبان جاوا نسبت به زبان های نسل اول C بالا است.
جاوا از چه اسمی گرفته شده و به چه معنی است ؟
نام جاوا از Jsut Another Vague Acronym گرفته شده است و دلیل آن این بود که تیم برنامه نویسان جاوا به قهوه خیلی علاقه داشتند. این موضوع در لوگوی جاوا هم مشهود است.
برنامه های جاوا چطور کامپایل و اجرا می شوند ؟
برنامههای جاوا به صورت بایت کد (کامپایل) میشوند و توسط JVM (ماشین مجازی جاوا) به کدهای ماشین تبدیل و اجرا میشوند. در صورت وجود JVM مانند سایر زبانهای مبتنی بر آن که وابسته به سیستمعامل خاصی نیستند برنامههای نوشته شده به جاوا بر روی هر نوع سیستم عامل و هرگونه وسیلهٔ الکترونیکی قابل اجرا میباشند.
شعار جاوا :
شعار جاوا «یکبار بنویس و هر جایی اجرا کن» (Write once, Run anywhere) است که به ویژگی اجرای شدن برنامه های جاوا بر روی هر نوع سیستم عاملی و هر گونه وسیله الکترونیکی اشاره دارد.
اهداف اولیه زبان برنامه نویسی جاوا :
- این زبان باید ساده، شیگرا و مشهور باشد.
- مطمئن و بدون خطا باشد.
- وابسته به معماری کامپیوتر نبوده و قابل انتقال باشد.
- باید با کارایی بالا اجرا شود.
- باید به صورت پویا و نخکشیشده باشد.
نتیجه گیری:
در این مقاله ۵ زبان برنامه نویسی تحت ویندوز را معرفی کردیم که می توان گفت سی شارپ بهترین زبان برنامه نویسی تحت ویندوز می باشد چون توسط سازنده خود ویندوز تولید شده است. پیشنهاد میکنم اگر میخواهید برنامه نویسی تحت ویندوز انجام دهید به سمت سی شارپ بروید. در صورتی که دنبال منابع برای یادگیری و آموزش برنامه نویسی سی شارپ هستید می توانید مقاله چگونه متخصص سی شارپ شویم ؟ را مطالعه کنید.