مذاکره حقوق، دغدغهی مشترک بسیاری از کسانی است که به کار و فعالیت مشغولند.
از کسی که برای نخستین بار وارد یک محیط کار میشود تا کسی که سالها در یک شرکت کار کرده و اکنون میخواهد برای افزایش حقوق خود مذاکره کند.
کم نیستند کسانی که مذاکره دربارهی حقوق را یکی از دشوارترین و پرتنشترین مذاکرههای دوران کار خود میدانند. به سادگی میتوانید تصور کنید که حتی مدیر ارشد یک سازمان بزرگ هم – که روزانه با دهها فرد و سازمان مذاکره میکند – زمانی که روبروی هیات مدیره قرار میگیرد و باید دربارهی منافع خودش صحبت کرده و امتیازخواهی کند، لحظات راحتی نخواهد داشت.
بسیاری از ما برای گرفتن و مطالبه کردن حق دیگران راحتتر مذاکره میکنیم تا حق و حقوق خود. شاید یکی از دلایل دشواری مذاکره برای حقوق هم همین باشد.
با توجه به همهی نکات و ظرافتهایی که در مذاکره حقوق وجود دارد، این درس را به مذاکره دربارهی حقوق اختصاص دادهایم.
البته بخش عمدهی آنچه مطرح میشود به مذاکره برای افزایش حقوق مربوط است. بحث مذاکره حقوق برای کسانی که به تازگی وارد یک سازمان شدهاند، میتواند موضوع یک درس مستقل باشد.
آنچه در ادامه میآید را میتوان به دو بخش اصلی تقسیم کرد:
- انتخاب زمان مناسب برای مذاکره
- تعیین سطح انتظارات خودمان
البته واضح است که مذاکره حقوق هم، مانند هر مذاکرهی دیگر، پیچیدگیهای خود را دارد و هیچیک از توصیههایی را که در ادامه مطرح میشوند، نباید به عنوان قانون مطلق در نظر بگیرید.
اما به هر حال، بررسی این توصیهها و تطبیقدادن آنها با شرایط خودتان، میتواند به تصمیم گیری بهتر و مذاکره موفقتر کمک کند.
ما معمولاً ساعتها و گاه روزها، به مذاکره برای حقوق فکر میکنیم:
- به کارهای ارزشمندی که انجام دادهایم و به مواردی که فکر میکنیم حقمان تضییع شده.
- به روزهایی که زود در محل کار حاضر شدهایم و شبهایی که دیرهنگام به خانه بازگشتهایم.
- به بیعدالتیهایی که در پرداخت حقوق و مزایا در شرکتمان وجود دارد.
- به وعدههایی که مدیر یا مدیرانمان داده و فراموش کردهاند، یا به هر علت به آنها عمل نشده است.
در دل خود، ناراحت میشویم؛ حرص میخوریم؛ از اینکه قربانی یک سازمان شدهایم احساس بدشانسی و بدبختی میکنیم؛ و در نهایت چند جمله و کنایه و خاطره آماده می کنیم و منتظر میمانیم تا فرصتی برای گفتگو با مدیرمان فراهم شود.
اما جالب اینجاست که با وجود صرف زمان زیاد و فکر کردن به موضوعات مذاکره، برای انتخاب زمان مذاکره، خیلی فکر نمیکنیم. در حالی که زمانی که برای مذاکره انتخاب میکنیم، نقش مهمی در سرنوشت مذاکرهی ما ایفا میکند.
احتمالاً برخی از دوستانی که این حرفها را میخوانند با خود خواهند گفت: «اینها هم دل خوشی دارند. ما در روزهای عادی هم مدیرمان را به راحتی نمیبینیم. چطور باید برای انتخاب زمان مناسب، برنامهریزی کنیم؟»
اما اگر کمی با خودمان صادق باشیم و منصفانه فکر کنیم، اغلب برای انتخاب زمان مذاکره، به یک گزینه محدود نیستیم.
حتی اگر تنها فرصتمان برای صحبت از حقوق، حاشیهی جلسهی برنامه ریزی و کنترل پروژه باشد، حداقل دو گزینه برای انتخاب زمان مذاکره وجود دارد:
- پیش از شروع رسمیِ جلسه
- پس از پایان جلسه
بنابراین منطقی است علاوه بر فکر کردن به جزئیات مذاکره، موضوعات مورد نظر و انتظارمان، به این سوال هم فکر کنیم که چه زمانی برای مذاکره مناسب است.
برای یک انتخاب واقعگرایانه، بهترین کار این است که همهی گزینههای ممکن (دو گزینه یا بیشتر) را فهرست کنیم و سپس بکوشیم با حذف گزینههای نامناسب، بهترین زمان ممکن را انتخاب کنیم.
در ادامه برخی از زمانهای نامناسب برای مذاکره حقوق را با هم بررسی میکنیم:
زمانی که فرصت کم است
یکی از نامناسبترین انتخابها برای مذاکره دربارهی حقوق، زمانی است که میدانید فرصت کافی برای طرح کامل بحث را نخواهید داشت و صحبتتان به سرانجام نمیرسد.
زمانی گفتگو در مورد حقوق را شروع کنید که یک «حداقل زمان مشخص» قابل دستیابی باشد.
در این موارد نمیتوانید زیادهخواه باشید. مثلاً ممکن است دوست داشته باشید یک ساعت در اینباره صحبت کنید و میتوان حدس زد که چنین فرصتی به سادگی دست نمیدهد (یا شاید هرگز دست ندهد).
اما وقتی انتظار خود را تعدیل میکنید (مثلاً به ۳۰ دقیقه یا ۲۰ دقیقه رضایت میدهید) باید به خاطر داشته باشید که از کفِ زمانِ مورد نیاز رد نشوید.
مثلاً شاید اگر کمتر از ۱۰ دقیقه فرصت در اختیارتان قرار بگیرد، هرگز نتوانید حتی کلیات حرفهای خود را هم مطرح کنید. در چنین شرایطی بهتر است اصلاً بحث را مطرح نکنید.
به خاطر داشته باشید که هر بار مطرح کردن بحث حقوق – مستقل از اینکه نتیجه بگیرید یا نه – یکی از برگههای اعتبارتان را میسوزاند.
پس این برگهها را زمانی خرج کنید که حدس میزنید در ادامه، زمان کافی برای گفتگو وجود دارد.
تمرین و مشارکت در بحث
اگر در مورد مذاکره حقوق، خاطره یا تجربه یا بحث یا سوالی دارید، خوشحال میشویم که آنها را با ما هم به اشتراک بگذارید.
The post مذاکره حقوق | تعیین حقوق و درخواست افزایش حقوق appeared first on متمم.