معرفی پادکست فریکونومیکس | استیون لویت و استیون دابنر


بارها در متمم بر این نکته تأکید کرده‌ایم که گوش دادن به پادکست‌های انگلیسی، یکی از راه‌های خوب برای تقویت زبان انگلیسی است؛ چه در شاخه‌ی مهارت شنیدن و درک مطلب و چه در زمینه‌ی گسترش دامنه واژگان فعال.

ما هم برای ترغیب شما به گوش دادن بیشتر به پادکست‌های انگلیسی، هر بار که بتوان پادکستی را به موضوعات درسی متمم ربط داد، حتماً از این فرصت برای معرفی آن پادکست استفاده می‌کنیم.

هم‌چنین حتماً می‌دانید که در یک صفحه‌ی اختصاصی، تمام پادکست‌هایی که تا کنون معرفی کرده‌ایم فهرست شده‌اند:

[  پادکست های انگلیسی پیشنهادی متمم ]

پادکستی که این بار انتخاب کرده‌ایم، از نظر موضوعی بسیار متنوع است؛ اما چون یکی از قسمت‌های آن به اثر مار کبرا اختصاص داشت، فرصت خوبی بود تا این پادکست ارزشمند را لا‌به‌لای درس‌های تفکر سیستمی معرفی کنیم.

پادکست Freakonomics

Freakonomics واژه‌ای زیبا و خلاقانه است که توسط استیون دابنر اقتصاددان (Stephen Dubner) و استیون لویت ژورنالیست (Steven Levitt) ابداع شده است (البته ما در متمم، پیشنهاد خاصی برای معادل فارسی آن نداریم).

رادیو فریکونومیکس عنوان یک پادکست حرفه‌ای و پرطرفدار است که تولید آن از سال ۲۰۱۰ آغاز شده و انتشار هفتگی آن تا کنون ادامه پیدا کرده است.

در اپیسودهای اول، جنبه‌ی اقتصادی در صحبت‌ها پررنگ‌تر بود و مشخصاً قرار بود مخاطب متوجه شود که بسیاری از رویدادها و روندهای زندگی روزمره را با استفاده از علم اقتصاد، بهتر می‌توان درک کرد.

اما به مرور زمان، موضوعات این پادکست گسترده‌تر شده و امروز، دیگر به اقتصاد محدود نیست. روانشناسی، سیاست و زندگی روزمره، از جمله موضوعاتی هستند که در سال‌های اخیر توسط پادکست فریکونومیکس پوشش داده شده‌اند.

بنابراین شاید در حال حاضر، عنوان فرعی این مجموعه، بهتر آن را توصیف کند: The Hidden Side of Everything.

تولیدکنندگان این پادکست می‌کوشند هر بار، یک مسئله یا رفتار را از جنبه‌ای که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، بررسی کنند.

سایتی که برای فریکونومیکس طراحی شده بسیار حرفه‌ای است و علاوه بر متنِ بیشترِ اپیسودها، می‌توانید مراجع استفاده شده و لینک به مقالات مورد اشاره را هم در آن ببینید.

  سایت فریکونومیکس (برای گوش دادن و دانلود تمام پادکست‌ها)

  صفحه‌ی فریکونومیکس روی سایت اپل

اپیسود شماره‌ی ۹۶ در این مجموعه،‌ به اثر مار کبرا پرداخته و مثال‌های متعددی را از مار کبرا مطرح کرده است.

بحث با مشکل ترافیک و آلودگی هوا در شهرها شروع می‌شود و راهکاری که برخی از شهرداری‌ها انتخاب می‌کنند: سهمیه‌بندی تردد بر اساس رقم آخر پلاک.

در این پادکست توضیح داده می‌شود که افراد بسیاری که علاقه‌مند یا نیازمند به تردد هستند، به سراغ خرید دو یا چند ماشین با پلاک‌های مختلف می‌روند و معمولاً ماشین دوم، ارزان‌تر از ماشین اول و آلاینده‌تر از آن هم هست. در نهایت ترافیک چندان تغییر نمی‌کند و مشکل آلودگی هم بیشتر می‌شود.

در این فایل صوتی، همه‌ی این موارد تحت عنوان Un-intended Consequences (= پیامدهای ناخواسته) مطرح شده‌اند.

هم‌چنین توضیح داده شده که بیشتر مشوق‌هایی که توسط دولت‌ها تعریف می‌شوند، این پیامدهای ناخواسته را هم به همراه دارند.

داستان مار کبرا در دهلی، یکی از مثال‌های معروف پیامدهای ناخواسته است. این مثال آن‌قدر معروف است که امروزه به جای پیامد ناخواسته از عبارت اثر مار کبرا استفاده می‌کنیم (یک دقیقه از فایل صوتی):

So the “cobra effect” refers to a scheme in colonial India where the British governor, or whoever, the person in charge in Delhi, wanted to rid Delhi of cobras.

Apparently, in his opinion there were too many cobras in Delhi.

So he had the bounty placed on cobras. And he expected this would solve the problem. But the population in Delhi, at least some of it, responded by farming cobras.

And all of a sudden the administration was getting too many cobra skins. And they decided the scheme wasn’t as smart as initially it appeared and they rescinded the scheme. But by then the cobra farmers had this little population of cobras to deal with.

And what do you do if there’s no market? You just release them. And so this significantly, by a few orders of magnitude, worsened the cobra menace in Delhi.

اگر وقت و حوصله داشته باشید و کل صحبت‌ها را گوش دهید، مثال‌های مشابه بسیاری می‌شنوید:

فقط لازم است بر این نکته تأکید کنیم که در فایل مار کبری از لهجه‌های محلی متعددی استفاده شده و اگر در گوش دادن به پادکست‌های انگلیسی تازه‌کار هستید، شاید بهتر باشد که اپیسود‌های دیگری از Freakonomics را برای شروع انتخاب کنید.

مشارکت در بحث

با توجه به این‌که ما درس جداگانه‌ای را به اثر مار کبرا اختصاص داده‌ایم، منطقی نیست که بحث‌های مرتبط با مار کبرا را دوباره در زیر این بحث هم مطرح کنید.

بنابراین پیشنهاد ما این است که مثل سایر #معرفی پادکست‌ها اگر برخی از اپسودهای فریکونومیکس را گوش دادید و نکاتی شنیدید که مناسب می‌دانستید سایر دوستان شما هم بدانند، آنها را در اینجا با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید.

سری مطالب حوزه تفکر سیستمی

نوشته معرفی پادکست فریکونومیکس | استیون لویت و استیون دابنر اولین بار در متمم. پدیدار شد.

درباره نویسنده: administrator

ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *