ممکن است با دیدن اصطلاح مذاکره گروهی به یاد مذاکره های سیاسی بزرگ در مقیاس ملی و بین المللی بیفتید که دو هیأت بزرگ از نمایندگان دو کشور در دو سوی میز مینشینند و درباره سرنوشت کشورها و ملتهایشان مذاکره میکنند.
اما مذاکره های گروهی در مقیاسهای کوچکتر هم انجام میشوند. حتی وقتی یک خانواده به بنگاه معاملات املاک سر میزنند و برای خرید یا اجارهی ملک با بنگاهدار گفتگو میکنند، یک مذاکره گروهی در حال برگزاری است (البته مذاکرهی یک گروه در برابر یک فرد).
موارد زیر، مثال های دیگری از مذاکره گروهی هستند:
- وقتی چند جوان بنیانگذار یک استارت آپ با نمایندگان شرکت سرمایه گذار برای جذب سرمایه مذاکره میکنند.
- وقتی تیمی از یک شرکت بزرگ با نمایندگان یکی از تأمین کنندگان مواد اولیه پشت میز مذاکره مینشینند.
- وقتی گروهی از نمایندگان کارگران با کارفرما مذاکره میکنند تا شرایط کار / پرداخت آنها اصلاح شود.
مطالعه و تجربه تأیید میکنند که مذاکره گروهی میتواند از مذاکره فردی موفقتر باشد. حتی تعدادی از علتهای این موفقیت هم کشف و تحلیل شده است که ما در اینجا به یکی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
امکان استفاده از آوردههای تخصصی و مهارتهای متنوع در مذاکره گروهی
وقتی قرار است فقط یک نفر از طرف مجموعهی شما به مذاکره برود، طبیعی است که کسی که بیشتر آگاهی و اشراف بر موضوع مذاکره را دارد انتخاب میشود و به مذاکره میپردازد.
ممکن است شما در مجموعهی خود و یا حتی در میان دوستان و آشنایان، کسانی داشته باشید که مذاکرهی بهتری باشند اما به اندازهی کافی بر موضوع این مذاکرهی خاص اشراف نداشته باشند. طبیعی است که در مذاکرهی فردی، امکان استفاده از تجربهی آنها در جلسهی مذاکره وجود ندارد (حداکثر میتوانید از مشورت آنها در بیرون جلسه بهره بگیرید).
اما در مذاکره گروهی این فرصت وجود دارد که این فردِ متبحر با اطلاعات کمتر هم در جلسه حاضر شود و به پیشبرد روند مذاکره کمک کند.
همچنین ممکن است در میان خود همکارانی داشته باشید که در محاسبات ریاضی، گزارش نویسی یا مدیریت روانی جلسه قدرتمند هستند، اما طبیعتاً در یک مذاکره فردی، نمیتوانید صرفاً به خاطر تسلط آنها بر یک حوزه، از ایشان استفاده کنید.
مذاکره های گروهی به شما فرصت تیم سازی میدهند. همهی آنچه به عنوان مزایای کار تیمی شنیده و آموختهایم در مذاکره تیمی بهکار میآید.
[ مطالعه بیشتر: تقسیم نقشها در کار تیمی ]
وقتی از مزایای مذاکره گروهی میخوانیم و میشنویم، نباید نقاط قوت مذاکره گروهی را به صورت مطلق و در خلاء در نظر بگیریم.
در دنیای واقعی، مذاکره گروهی چالشهای خود را هم دارد و بیتوجهی به این چالشها، میتواند نتیجه مذاکره را کاملاً نابود کند (حتماً برای شما هم پیش آمده که یک حرف اشتباه که یکی از اعضای گروهتان در یک جلسه مهم گفته، یا کل مذاکره را نابود کرده یا باعث شده مجبور شوید وقت زیادی را صرف پوشاندن و پنهانکردن خرابکاری او کنید).
توجه به نکات زیر باعث میشود که ریسکهای مذاکره گروهی کاهش یابد و بتوانید از ظرفیتهای مذاکره گروهی به شکل بهتری استفاده کنید:
منابع مورد استفاده در تدوین درس مذاکره گروهی
کتاب Heart & Mind of the Negotiator نوشتهی لی تامپسون (بخش سوم، فصل نهم) کتاب مذاکره لوییکی و ساندرز (فصل سیزدهم) مقاله چگونه تیم مذاکره کننده خود را مدیریت کنید (برت، فریدمن و بهفر) مقاله مذاکره تیمی در مذاکره های تلفیقی و توزیعی (لی تامپسون و سوزان بروت)تمرین و مشارکت در بحث
اگر شما هم تجربه یا توصیهی دیگری در زمینه مذاکره های گروهی دارید، خوشحال میشویم که آن را با دوستان خود در میان بگذارید.
نوشته مذاکره گروهی | مرور چند نکته برای مذاکره های گروهی موفق اولین بار در متمم. پدیدار شد.